Als ondernemer weet je dat je medewerkers het hart van je bedrijf vormen. Maar wist je dat een verrassend groot deel van de werkende mensen moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden? Dit zie of merk je misschien niet, maar de gevolgen op de werkvloer zijn aanzienlijk. Vonne Claessens is Taalhuiscoördinator en vertelt hierover:
Laaggeletterdheid: wat is het en waarom is het relevant voor jouw bedrijf?
“In Helmond alleen al hebben meer dan 12.000 volwassen mensen hier last van,” vertelt Vonne. “Het merendeel heeft Nederlands als moedertaal en 60% van hen is aan het werk. Dat zijn dus meer dan 7.000 werkende, Nederlandstalige, Helmonds laaggeletterden. De kans is dus groot dat binnen ieder bedrijf mensen rondlopen die bijvoorbeeld moeite hebben met veiligheidsvoorschriften lezen, urenregistratiesystemen gebruiken of salarisstroken begrijpen.”
Waarom is dit een probleem voor mij als werkgever?
“De gevolgen van laaggeletterdheid gaan verder dan veel ondernemers denken. Om te beginnen wijst onderzoek uit dat 5-10% van de arbeidsongevallen een direct gevolg is van het niet begrijpen van instructies of veiligheidsvoorschriften. Maar vaak is er ook lagere productiviteit omdat het lezen of begrijpen van informatie langer duurt of omdat er vaker uitleg nodig is. En wat te denken van de betrokkenheid bij het bedrijf, want het lezen van een personeelsblad of intranet is ook erg moeilijk. Mensen die moeite hebben met deze basisvaardigheden zijn ook vaker ziek. Alle reden dus om actie te ondernemen.”
Waar begin ik als ik hier iets aan wil doen?
“Veel ondernemers zullen denken ‘ik ken mijn mensen, hier speelt dit niet’. Maar het probleem is dat het vaak moeilijk te herkennen is. Mensen gebruiken smoesjes als ‘Ik ben mijn leesbril vergeten’ of ‘Ik lees het thuis wel na’. Dit zijn subtiele signalen dat iemand mogelijk moeite heeft met taal of cijfers. Als je merkt dat een werknemer meerdere keren zakt voor een certificaat of vaak hulp vraagt bij het invullen van formulieren, kan dit een ook signaal zijn. Daarom is het eerste waarmee we werkgevers helpen, het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Daarvoor organiseren we workshops. En uiteraard kunnen we jouw medewerkers helpen met trainingen en (taal)cursussen, van heel informeel met vrijwilligers tot officieel met een diploma. Alles om deze mensen te helpen aan iets meer taal, want met iets meer taal kunnen mensen zó veel meer.
Wat wil je werkgevers vooral nog meegeven?
“Investeren in lezen en schrijven, rekenen of digitale vaardigheden loont! Je investeert in meer veiligheid, minder fouten, hogere productiviteit, lager verzuim en meer betrokkenheid. Dat is de economische kant van het verhaal. Maar bovendien help je iemand om in zijn of haar hele leven veel meer te kunnen. Van het voorlezen aan (klein)kinderen tot iets repareren met een handleiding en van een tripje met de trein kunnen regelen tot het beter begrijpen van de salarisstrook. En daarmee bind je mensen écht aan je.
Op 21 november of 9 december kunnen werkgevers, leidinggevenden of HR-professionals deelnamen aan een workshop herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Deze workshop duurt een ochtend of een middag. Klik hier voor meer informatie en om aan te melden!