Ongeveer 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en of rekenen. Twintig procent van de Nederlanders tussen 16 en 74 jaar kan niet goed omgaan met de computer, smartphone of ander digitaal apparaat. In de gemeente Helmond is gemiddeld 17% van de volwassenen laaggeletterd. In totaal betreft het zo’n 12.700 inwoners. Dit is maar liefst 1 op de 6 inwoners.
Mensen die laaggeletterd zijn, hebben moeite met taal en rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Ze ondervinden daar in het dagelijks leven regelmatig last van. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond bent dan geletterde mensen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan en je hebt minder grip op je geldzaken en gezondheid. In de praktijk ondervinden zij bijvoorbeeld moeite met internetbankieren, brieven of e-mails schrijven of begrijpen, de bijsluiter van medicatie goed begrijpen of werkinstructies opvolgen. Veel mensen die laaggeletterd zijn schamen zich ervoor en proberen het te verbergen.
Laaggeletterdheid zorgt voor problemen op verschillende leefgebieden. Denk hierbij aan een mogelijk minder goede gezondheid doordat ze informatie van de dokter of medicijnen minder goed begrijpen of de informatie op verpakkingen van voedingsmiddelen niet snappen. Ook op het gebied van studie en werk zorgt laaggeletterdheid voor uitdagingen, zoals het begrijpen van cursussen of goede werkverslagen schrijven. Ook het gezin kan er last van hebben. Ouders kunnen afspraken met school minder goed begrijpen of hun kind niet goed helpen met het huiswerk. Vergeet ook niet het voorlezen of het stimuleren van lezen in het algemeen bij kinderen. En wat dacht je van communicatie met de overheid?
Al met al genoeg redenen om actie te ondernemen! Neem voor hulp, ondersteuning of informatie contact met ons op.
Bronnen: www.lezenenschrijven.nl & www.geletterdheidinzicht.nl